Het vrijwilligerswerk
Het is al even geleden dat ik een nieuw verhaaltje en foto´s heb geplaatst. Ik vermaak me prima, dus heb niet altijd tijd en zin om achter de computer te gaan zitten. Al wil ik jullie natuurlijk op de hoogte houden van mijn laatste weken in het prachtige Argentinie.
De maandag tot en met woensdag voordat het vrijwilligerswerk begon, heb ik heel relaxed doorgebracht en wat nuttige dingen gedaan, zoals boodschappen en naar de wasserette geweest. Ook nog uiteten geweest met Ellen, Caroline en Claire (Australie).
Het vrijwilligerswerk begon op 5 januari en ik was best nerveus de eerste dag, omdat ik niet wist wat ik precies kon verwachten. Gelukkig viel het 100% mee. De dag begint om 10.00 uur voor de kinderen (die overigens niet gehandicapt zijn, maar uit gezinnen met problemen komen) en wij als leraren zijn er om 9.30 om dingen voor te bereiden. De dag wordt geopend als alle kinderen in de schaduw van de boom zitten en Marco (een van de leraren) de belangrijkste mededelingen doet. Erna roepen de leraren om de beurt 'buenas dias, chicos' en de kinderen roepen dan 'buenas dias, profesor .... (de naam)'. We zijn met 7 of 8 leraren dus de kinderen moeten het vaak doen. Erna worden de leeftijdsgroepen (4-6 , 7-9 en 10-12 jaar) gesplitst en worden er spellen gedaan. Op het terrein zijn een voetbalveldje, een volleybalnet en een tennisveld, dus er zijn mogelijkheden genoeg. Ik kijk waar ik kan helpen, maar in eerste plaats is dat bij de groep 7-9 jaar. Ik merk dat de kinderen steeds meer naar me toe trekken, ik heb zelfs al een bloempje en een tekening gekregen. Super leuk! Afgelopen woensdag was een koude dag, dus hebben we de hele dag gekleurd, geverfd en gepuzzeld. Op een koude dag (23 graden) komen maar de helft van de kinderen, omdat kouden dagen ideaal zijn om te slapen. Ik vind het een beetje een rare redenatie, maar dat is wat een andere leraar zei. De warme dagen gaan we elke dag in het zwembad om oefeningen en spelletjes te doen. Om half 12 krijgen de kinderen een glas drinken en een koekje. Erna nog een spelletje om vervolgens het laatste half uur lekker af te koelen in het zwembad tijdens het vrij zwemmen. Om 1 uur moeten de kinderen weer allemaal in de schaduw van de boom gaan zitten en de leraren gedag zeggen. Ze zeggen dan 'Hasta mañana profesor .....'.
Ik vind het project echt heel leuk en ook met de kinderen gaat het hartstikke goed. Ik vermaak me prima! Het Spaans gaat ook prima, al is het logisch dat ik na 4 weken Spaanse les nog niet alles in 1 keer versta.
Afgelopen weekend samen met Claire, Caroline en Ellen naar het nationale folklore festival geweest in Jesús Maria. Dat ligt zo´n 50 kilometer buiten Córdoba, maar aangezien het super druk daar is en we met een 35-jarige auto gingen, hebben we er 2 uur overgedaan om er te komen. Het festival bestaat uit rodeo en Argentijnse live muziek. Super leuk! De dag erna naar Alta Gracia geweest samen met Claire. Het is anderhalf uur met de bus, dus helemaal prima. Daar hebben we het Ernesto CheGuevaramuseum bezocht, maar ookLourdes Virgin's Sanctuary en het huis van de jezuiten. Een geslaagd dagje!
Dit was ook de dag dat er 2 Nederlandes in mijn hostel zouden aankomen. Gelukkig klikt het goed tussen ons en koken we elke dag samen. Dus dat is gezellig. De twee Braziliaanse meisjes zijn allebei vertrokken, dus we hebben Holland-huis in Córdoba.
Zo straks naar Coined (talenschool) om naar de bbq te gaan samen met Caroline!
Ciao,
Lilian
Ha Lilian,
Weer een leuk verhaal. Fijn dat je goed op plaats zit op het vrijwilligersproject. Zo te horen vermaak je je in je vrije tijd ook prima:) Lijkt me super om bij zo'n festival geweest te zijn! Haha een 35-jarige auto, hoe kwamen jullie daar dan aan?
Liefs,
Lieneke
23 graden een koude dag. Dat is pas luxe. Fijn dat jouw Spaans al zo goed gaat. Als je onder gedompeld wordt in een taal gaat het allemaal heel snel. Maar heb je nu al de tango geleerd? Ik vind dat je bij terugkomst mij de tango moet kunnen leren. Nog veel plezier in Argentinië.
Pieter